Mobiilikehitys

Mobiilikehitys

Taustaa

Tutustuin mobiilikehitykseen ensimmäisen kerran 2018 syksyllä koulussa, kun meillä oli opintojakso mobiiliohjelmoinnista. Olin siihen asti ollut vankalla kannalla, että valmistuttani haluaisin koodata pelejä. Mieli kumminkin muuttui opintojakson myötä aika vikkelästi. Tätä opintojaksoa seurasi jatko-kurssi ja projekti, jossa olin vastuussa siihen tarvittavan mobiilisovelluksen kehittämisestä. Vuosi sitten syksyllä lähdin rakentamaan opinnäytetyötäni varten sovellusta, jossa tutustuin ohjelmistotyökalu Flutteriin. Tämän jälkeen päädyinkin töihin Sohovalle.

Mikä siinä viehättää

Olen päässyt tekemään Sohova:lla työskennellessäni muutakin kuin mobiilikehityksen front-endia. Front-end karkeasti selitettynä on se visuaalisuus joka käyttäjälle näkyy, kun hän käyttää sovellusta.

Vaikka olen päässyt melko monipuolisesti muihinkin kuin mobiilin fronttia koodailemaan, on se silti minulle se mieluisin juttu. Mobiiliohjelmoinnissa minua viehättää useampikin seikka. Alunperin innostus lähti siitä, että koodi oli minusta kaunista. Aloitin mobiilihommat javalla ja sitä opiskellessani totesin, että on tämä kyllä silmiä hivelevä kieli. Koodarina saa olla puolueelleni kielien suhteen ja olen sitä mieltä, että kaikki kielet eivät vain ole yhtä kauniita. Flutterilla kehitys ei tapahdu kumminkaa javalla joho alunperin ihastuin, vaan dartilla, joka on vähän kuin javan ja javascriptin lapsi. Sen omaksuminen ja siihen tykästyminen siis tapahtui suhteellisen nopeasti.

Koodin kauneuden lisäksi mobiilikehityksessä on ihanaa, se kuinka nopeaa muutokset reflektoituu siihen testipuhelimeen tai tietokoneella toimivaan virtuaaliseen puhelimeen (emulaattoriin). Tunne, että saa asioita aikaiseksi lyhyessäkin ajassa pitää koodausinnon hyvin yllä. Ihminen voi oppia lähes mitä tahansa, kun tarpeeksi kauan jaksaa harjoitella, opiskella ja yrittää. Minulla ei ole vuosikymmenten kokemusta mobiiliohjelmoinnista, mutta harjoittelua, opiskelua ja yrittämistä on kertynyt tältä saralta pankkiin jo kumminkin jonkin verran. Tietyt jutut toistuvat sovellusten välillä ja perusteet sujuvat mutkitta. Erikoisempiin juttuihin kyllä löytyy myös aina vastaus. Koko ajan opin lisää ja koen sen ruokkivan innostustani, koska saan hyvää oloa siitä, kun naputtelen ulkomuistista koodia.

Mobiliisovellusta koodatessa saan olla luova. Tämä kyllä pätee yhteisesti kaikkeen koodaamiseen, joten tämä syy ehkä pätee yleisestekkin siihen miksi tykkään koodata. Koodamista voisi verrata matematiikkaan. Sinulla täytyy luoda yhtälö josta täytyy saada tietty tulos. No tulos on selvillä mitä halutaan saavuttaa, joten yhtälö vain puuttuu. On monia tapoja miten saada vastaukseksi vaikka 10, niin on yleensä koodatessakin. Ongelmanratkaisu on myös koodatessa hyvin läsnä. Koodia kirjottaessa törmää väkisinkin siihen, että saa error-viestejä tai jokin ei toimi. Sitten täytyy vain selvittää, mistä se johtuu ja miten korjata se. Välillä se voi olla hermoja raastavaa, mutta monesti on mukava tutkia mikä sen aiheuttaa ja mitä täytyy muuttaa. Koen työssäni paljon onnistumisen tunnetta ja se nostaa minut aamulla sängystä, vaikka väsyttäisi niin ultimaattisesti.

Mitä hyötyä mobiilisovelluksista on

Nykypäivänä tuntuu löytyvän mobiilisovellus kaikkeen ja niistä on useita erilaisia hyötyjä käyttäjille. Näitä ovat esimerkiksi:

Käyttäjä saa ajan kulumaan mukavasti. Esimerkiksi erilaiset suoratoistopalvelut ja pelit viihdyttävät käyttäjää silloin, kun aikaa täytyisi saada kulumaan tai haluaa vain olla ja rentoutua.

Terveys. On olemassa sovelluksia seuraamaan, mitä ja miten käyttäjä syö tai liikkuu. On myös olemassa 112-sovellus, joka tietyssä tapauksessa voi jopa pelastaa käyttäjän hengen.

Yhteyden pito perheeseen, ystäviin tai jopa koko maailmaan. Sovellukset pitävät meidät yhteyksissä muihin ihmisiin ja tämä on hienoa.

Informaatio. Sovellukset voivat opettaa ihmisiä oppimaan, esimerkiksi uutta kieltä. Tietoa voi myös esimerkiksi saada jostakin tapahtumasta tai yrityksestä.

Mobiilisovelluksia on huima määrä ja koko ajan uusia ilmestyy. Toteutustapoja sovellukselle on lähes rajattomasti ja jokainen sovellus on ainutlaatuinen. Mobiilisovelluksia on helppo ladata ja ne kulkevat näppärästi taskussa mukana. On se nykypäivänä helppoa!

– Terveisen Venla

Lisätietoja

Venla Harjumaa
puh. 040 1293487
venla.harjumaa@sohova.fi

Jari Kunnari
puh. 040 5583663
jari@sohova.fi

Ota yhteyttä


040 558 3663

myynti@sohova.fi